Monday, September 04, 2006

Szeptember - óvoda

Véget ért az esős augusztus. Jóóóó sűrűre sikeredett eső ide, eső oda. Vendégekben és programokban nem volt hiány, sajtban és csokiban sem. Még egy magyarországi autós túra is belefért, hogy Daninak meglegyen az amerikai vízuma. Bernben (a követségi honlappal ellentétben) csak októberre tudtak időpontot adni - indulás előtt egy nappal... Pesten kicsit magyarázkodni kellett, mit is keresünk ott, de azért kaptunk egy ötéves pecsétet. Krisztiánék vittek, anyuék hoztak - igazán uri dolgunk volt. Danira pedig igazán mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy rosszul viselte a megpróbáltatásokat. Pedig 10-12 óra autóban még egy felnőttnek is rosszul esik. Neki egyedül az alagutak hosszával volt problémája, dehát Ausztriában ez eléggé megkerülhetetlen...
Merrefele is jártunk? Mikor esett az eső: falat mászni, Luzernben és a közlekedési múzeumban, Schaffhausennél, Street Parade-on, Technoramában. Mikor nem esett az eső: tóparton, Adliswilben és tettünk egy kísérletet a Pizol meghódítására, ami végülis hágóvas és idő hiányában elmaradt. Fényképek tömege az albumokban megtalálható. Köztes programok a sajt- és csokoládéevés. Az utóbbi annál is inkább, mert rájöttünk, hogy a Lindt & Sprüngli gyári boltja kb. 5 perc autóval - maga a Paradicsom, ha valakinek gyengéje a téma.
Aztán véget ért az augusztus, jöhetett az óvodakezdés Daninak. Kaptunk egy listát, mit kell vinni. Előkelő helyen szerepel rajta az esőkabát, gumicsizma és a vízmentes nadrág (!). Minden hétfőn kimennek a sarki erdőre (= pontosan a felvonó étterme alá; onnan már alig fél óra lenne felfele a hegy teteje...), és mint kiderült, tábortüzön főzik a gyerekeknek a kaját. Ezért aztán hiába takarítják le őket indulás előtt, teljesen szutykosan jönnek vissza a kölykök. De nagyon lelkesen. Dani esetében bömbölve, mert rettentesen elfáradt. De miután kipihente magát lejtőn lefele a biciklin, már egész délután azt mesélte, hogyan kell tábortüzet gyújtani... Lefekvéskor meg kikérte magának, hogy holnap ebéd előtt hazahozom (az ovónéni tanácsára), merthogy ő bent akar enni, ugyanis nagyon fog akkor már korogni a gyomra ("korr-korr"). És nem lesz fáradt. Becsszóra. No comment.
Egyébként jól beégtünk. Kaptunk egy szép levelet (ill. Dani), hogy az ovi szeptember 5-n kezdődik neki. Az egyetlen dolog, amihez nem kell németül tudni. Azért aztán az ovinénik szépen el is magyarázták, hogy ma szeptember 4-e lenne, de ha már ott van a kölyök, maradjon...
Szombaton szülinapi volt Peti egyik kollegájánál a háztetőn. Hihetetlen jó helyek ezek a zürichi háztetők, belátni róluk az egész várost és a tavat. Egyetlen hátránya, hogy egy lehajtható létrán kell felkapaszkodni, de eddig még mindenki épségben leért alkoholezreléktól függetlenül. Daninak is nagyon tetszett a hely, főleg, hogy a ház előtt jár a troli és látni az összes templomot.
Másnap felmentünk sétálni és botot gyűjteni a felvonóval, délután pedig Tündéékkel Schinznach bad volt a program. Eddig ez volt a legjobb pancsi, ahol jártunk, a legmelegebb vízzel. Közelítette a japán fürdők hőmérsékletét.